Wat is walkloden?

 

Walkloden is een 100% scheerwol. Het is een stof van Tiroolse oorsprong, een waterdichte en kortharige uit wol vervaardigde stof, voor het eerst geproduceerd door boeren in Oostenrijk. Het woord 'walkloden' is een samenstelling van 'walken' en 'loden'. Met walken is het productieproces bedoeld, waardoor de stof zijn dichte structuur krijgt. Loden is afgeleid van het Duitse woord 'lode' , wat 'grof doek' betekent. Loden komt ook van het oud Hoogduitse woord 'lodi" wat vertaald kan worden met 'mantel'. Om loden te maken worden sterke garens tot doek geweven. Vervolgens ondergaat het een langdurig proces waarbij de stof krimpt en steeds compacter wordt. Uiteindelijk krijgt het een viltachtige textuur. Vervolgens wordt de stof  meermaals geborsteld zodat ze een goede warmte-isolatie, soepelheid, winddichtheid krijgt.

 

Wat zijn de voordelen van wol?

 

Wol is waterafstotend door de structuur van de vezels. Hierdoor wordt water niet meteen geabsorbeerd. Zelfs als wol uiteindelijk nat wordt blijft het warmte genereren en word je niet koud en klam.

 

Wol is vuilafstotend.

Wol bevat lanoline, ofwel wolvet. De lanoline in wol zorgt ervoor dat water en vuil niet in de vezels trekken. Het vettige laagje stoot druppels en vuil af waardoor het als het ware van de wol afrolt.

 

Wol ademt, is duurzaam en slijtvast. Het heeft een lange levensduur. Wol behoudt zijn goede eigenschappen voor zeer lange tijd en kan voor 100% worden gerecycled.

 

Wol is zeer milieuvriendelijk, de impact op het milieus is zeer gering.

 

Wol heeft een geheugen zodat het altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm en z'n isolerende functie behoudt.

De wol doe ik gebruik is volgens standaard 100 van de oeko-tex gecertificeerd en is mulesing-vrij!

 

Hoe onderhoud ik de rijrok?

 

De rijrok is eenvoudig te onderhouden. Je hangt het buiten te luchten en vuil en paardenhaar kan je er simpelweg afborstelen. Het is niet aan te raken de rijrok in de wasmachine te doen. Mocht je dat wel willen, dan is mijn advies de rok naar de stomerij te brengen voor reiniging.